21. huhti, 2019

Infant Eyes

Siinä kun Jazz Jkl Collective aloittaa encorenaan Wayne Shorterin hienoa Infant Eyes-biisiä, oudolla tavalla havahdun ja ikäänkuin materialisoidun tänne keikkapaikalle sieltä, missä olen viime päivät viettänyt, nimittäin moottorisahameluisasta metsästä. Ikäänkuin jokin olisi minut siirtänyt silmänräpäyksessä paikasta toiseen, Aittovuoren polttopuusavotasta tähän Jazzbarin sivupöytään. Ja täsmällisesti juuri Infant Eyesin alkaessa. Vaikka tosiasiassa olen ollut paikalla koko keikan ajan, ja tullutkin sinne vaimolta lainaamallani fillarilla, enkä mistään madonreiästä, vaan pitkin asfaltoitua baanaa.

Kumma tunne. Eipä siitä enempää. Kerronkin mieluummin todistamastani kahden eri sukupolven rumpalin välisestä keskustelusta, kai ensitapaamisesta. Jazz Jkl Collectiven tuleva mestari, 17-vuotias Kasper Halttunen pakkasi rumpukamojaan seuraavan soittajan ja nykymestarin Olavi Louhivuoren tieltä, joka ehätti paikalle fiksaamaan omia peltejään ja satsiaan kuntoon. Kuinka keskustelusta hönki paitsi keskinäinen kunnioitus ja tiedonjano, etenkin sellainen liki-tiedostamaton yhteisen salaisuuden omaamisen tuoma yhteys, joka joskus muodostuu instrumenttiensa suvereenien hallitsijoiden välille. Jotain semmoista olin tunnistavinani näiden kahden tavatessa. No, olihan minulla myös tuo yhtäaikaa mahtava ja häiritsevä siirtymistuntemuskin vähän aiemmin...

Joka tapauksessa muistin elävästi kolmenkymmenen vuoden takaiset junnujamit uudenuutukaisessa Jazzbarissa, missä silloin alaikäinen Louhivuorikin bändeineen sai soittaa ja esiintyä, ja kuinka jo tuolloin ajattelin, että tuosta tulee vielä jotakin isoa. Jotenkin tuossa rumpaleiden keskustelussa oli myös sellaista viestikapulan viemisen tuntua – eihän vanhempi valtiomies sitä nyt vielä sentään seuraajalleen luovuta, mutta ehkä jakaa yhden jos toisenkin tiedonmurusen kuljetettavan asian luonteesta ja ominaislaadusta.

Olavin uusi kokoonpano Superposition! esiintyi, foneissa mahtavat Adele Sauros ja Linda Fredriksson, kontrabassossa aina persoonallinen Mikael Saastamoinen. Eli ilman tuota siirtymistuntemustakin ilta oli kaikin tavoin muistettava. Ja tuo niin erityinen Infant Eyes Jazz Jkl Collectiven toimesta laulettuna versiona, vokaaleissa vierailija Heidi Ilves. Kiitos!