24. helmi, 2019

Eroavaisuudet

Hän oli metsistä kiinnostunut sijoittaja ja kustantaja. No niin minäkin (poislukien sijoittaminen). Näillä samoilla kilometreillä hän tuskin enää työskenteli raivaus- ja moottorisahoin omissa metsissään, toisin kuin minä (en tosin omassani vaan suvun omistamassa ja suvun päämiesten kera). Hän oli mullistava kirjoittaja ja kirjailija - suomalainen aforistiikka esim. ajatellaan hänen 70-luvun tuotantoaan edeltäväksi tai seuraavaksi. Se oli vedenjakajakirjallisuutta siinä missä runoutensakin, tämän maan mittakaavassa melkein vertaansa vailla.

 

Nuorena miehenä lähetin kustantamoonsa minkälie tekstin, ja jokusen kuukauden jälkeen vastaanotin rohkaisevan ja viitseliään palautteen, en tosin häneltä itseltään, mutta kustantamossa keskeisessä roolissa työskenneeltä pojaltaan. Palaute ja rohkaisu on omalla tavallaan johtanut siihen, että yksi monesta tekemästäni työstä on tämä kirjoittaminen ja kustantaminen, pienimuotoisena mutta kuitenkin.

 

Vaikka olen kyseisen kirjailijan tuotantoon tutustumisessa myöhäisherännäinen, hänen painoarvonsa ja merkityksensä on nykyisessä lukemistossani valtava - tälläkin hetkellä luvun alla ovat sekä kirjailijan kootut aforismit että runot, ja lisäksi vielä yksi runokokoelma, myöhäistuotannon helmi.

 

Tietenkin puhun Paavo Haavikosta. Myyttinen hahmo peitti varsinaisen tuotantonsa minulta pitkään ja kummallisella tavalla. Kun nyt olen päässyt lukemisessa alkuun, haluan korostaa kirjailijan merkityksellisyyttä itseni kannalta ja myös laajemmalti. Paitsi omaperäinen ja huikea kirjailija, Haavikko oli myös melkoinen näkijä, joka jo 70-luvun puolivälin jälkeen tarkkaan tiedosti luonnon ja metsien monimuotoisuuden kiihtyvän kadon, ilmastonlämpenemisen ja merenpinnan nousemisen uhat.

 

Jotenkin tuo näkijä ja tekijä yhä edelleen ymmärretään pelkästään talousmieheksi tai sitten keskeislyyrikoksi, väärinymmärretään vain kapean sektorin osaajaksi, vaikka tosiasiassa paletti oli monenvärinen ja tekemisen skaala laaja ja rajoja rikkova. Ja siinä missä Paavo Haavikko todellakin oli suuri kirjailija, olen minä ihan pieni.

 

On meillä kuitenkin yhteinen syntymäpäivä, 25.1.